Functionele trainingen
Door steeds dezelfde bewegingen uit te voeren kan het lichaam zichzelf gaan beschermen tegen dit soort monotoom gedrag. Klassieke voorbeelden zijn mensen die nekklachten krijgen omdat ze de ganse dag voor hun computer zitten. Mensen die zichzelf strammer voelen en hun kleinkinderen niet meer kunnen optillen, of niet meer in de tuin kunnen werken zoals voordien.
Sinds korte tijd zijn er nieuwe inzichten over hoe het lichaam als een geheel werkt en dus ook hoe men het als een geheel kan trainen. Dit betekent niet dat de klassieke fitness en andere sporttakken afgeschreven zijn. Dit betekent alleen dat men deze kan aanvullen door gerichter te trainen naar de noden van de klant. Neem bijvoorbeeld iemand die dagdagelijks aan een bureau zit. Functionele trainingen kunnen zijn of haar spieren terug soepel maken en ervoor zorgen dat alle spieren samenwerken. Dit betekent ook dat zijn of haar houding aan dat bureau zal beteren. Het lichaam heeft geleerd dat met anders te zitten, het minder pijn doet.
Maar net zo goed een sporter die nog beter wil worden in zijn sporttak. Een wielrenner leren hoe al zijn spieren kunnen samenwerken. Op deze manier kan hij nog meer kracht zetten door niet alleen de benen te laten werken, maar net zo goed de rug of de armen beter te laten samenwerken met de schouders waardoor hij beter kan trekken aan het stuur. Zo kunnen er nog betere prestaties geleverd worden.